fredag 17. oktober 2008

Spådommer - på en sliten dag

I slutten av august før den virkelig store finanskrisen brøt ut gjorde vi noen spådommer om rentenivået, inflasjon og arbeidsledighet når vi trer inn i 2009. Det vi trodde da var at styringsrenten ville gå opp med 0.25 prosent poeng før nyttår og at den antageligvis ville stabilisert seg kanskje gått litt ned på nyåret.

Etter den dramatiske høsten har vi kanskje endret litt syn på dette. Renten har gått oppover og boliglånsrentene der etter. Denne uken ble det også holdt et ekstraordinært rentemøtet der styringsrenten ble satt ned 0.5 prosent poeng. Det er stor uro blandt befolkningen og boliger med huslån er svært bekymret for den store renteøkningen.

I det reviderte statsbudsjettet kom det fram at staten satser på en ekspansiv finanspolitikk, der de garanterer for bank innskudddene for lån mellom bankene. For grunnen til den store renteøkningen på lån mellom banker er at det er så stor risiko at de helst ikke vil låne bort penger, altså setter de opp renten.

Allerede nå ser vi tendenser til rente nedganger. Som sagt satt Norgesbank, i går 16 oktober, ned styringsrenten med 0.25 prosent poeng. I dag følger en av norges største banker, DNBnor ned renten med 0.6 prosent poeng. Vi tror renten komme til å fortsette å gå ned, for å kunne stabilisere markdet må den det. På grunn av dette har også arbeidsledigheten økt betydelig, særlig innenfor byggebransjen. Ingenting blir bygget og polakkenen drar tilbake til Polen

Ingen kommentarer: